Barcelona jako serce Katalonii również w kuchni odznacza się regionalnymi potrawami. Duża ilość przypraw i nietypowe łączenie smaków. Koniecznie trzeba spróbować chociaż kilku potraw, aby podczas pobytu, poczuć wszystkimi zmysłami klimat Katalonii. Wszystkie lokalne składniki można obejrzeć i zakupić na targu La Boqueria w centrum Barcelony. Śródziemnomorskie przysmaki łączone są z różnymi rodzajami grzybów i wędlin. Bazą są również sosy, takie jak np.: Allioli, Samfainia, Picada itd. Jednymi z wielu potraw, które poleacamy skosztować są:
- Paella – podstawą jest ryż z dodatkiem szafranu, serwowana w specyficzny sposób na metalowej patelni z dwoma uchwytami,
- Botifarra amb monogetes – smażona biała fasola z kiełbasą,
- Canelons a la barcelonesa – makaron canneloni z nadzieniem z wieprzowiny oraz kurzej wątróbki,
- Suquet de peix – gulasz rybny na mocnym wywarze z ryb i owoców morza.
I wiele, wiele innych potraw o oryginalnym smaku. Ważnym elementem kuchni z tego regionu są kiełbasy, wędliny, np.:
- Xorico (Chorizo) to zbiorcza nazwa całej grupy hiszpańskich kiełbas, których cechą wspólną jest wykorzystanie słodkiej, wędzonej i suszonej papryki (pimienton) jako głównej przyprawy,
- Botifarra – tradycyjna kiełbasa z siekanego mięsa wieprzowego,
- Jamon sereno – dojrzewająca szynka o aromacie konkurencyjnym dla szynek parmeńskich.
Polecamy Państwu w porze obiadowej spróbować menu del dia serwowane w każdej knajpie. Jest to danie dnia składające się z przystawki, dania głównego, deseru i wina lub napoju. Ceny oscylują od 10 do 20 euro nawet w droższych restauracjach.
W Katalonii do wspólnej rodzinnej kolacji siada się dość późno koło 22.00. Wieczorami restauracje nie maja ustalonych zestawów, dlatego posiłki są droższe niż w ciągu dnia.